Usein ja usealla foorumilla on moitittu Novitan keriä alipainoisiksi, ja  niitähän ne on. Ja on ne olleet osin ennenkin, ainakin Valvillan toimiesta 1980-luvulla.

Jos heiltä asiaa kysytään, vedotaan sieltä standardi olosuhteissa mitattuun painoon. ( niin harva meistä jaksaa niitä metrejä mitata).

Maallikkona sitä miettii, että jos ulkolainen kerä tehdään vastaavilla asetuksilla , esim. Noro kertoo etiketissään että standardi oloissa kerän on 50g, niin miksi Noro näyttää kotioloissa enemmän grammoja kuin pitäisi olla, ja Novita vähemmän, jopa 6,6% , niin missä vika?

 

novita1 novita2

Novita 7-veljestä vyötteellä ja ilman.

 

tango1 Vanha Valvillan tuottama lanka vyötteellä.

 

noro1 noro2

Noro kureyon vyötteellä ja ilman

 

socke1 socke2

Saksalainen sukkalanka, vyötteellä ja ilman.

Miten siis tämän empiirisen kokeen perusteella pitäisi ajatella. Onkohan kotimaisilla valmistajilla kalilbroinnit kohdallaan?  Olisiko oikein vaatia että merkkaisivat vyötteisiin sen 140g.. kuin 150g?  Ja tällainen jatkuva alipaino.. jonkun mielestä se on jatkuvaa, tarkoituksellista.. melkein kuin petosta?  Ja se standardi olosuhde, vaihteleeko se maittain?

Omasta vaa'astani uskallan sanoa sen verran että se pitää hyvin paikkansa, ainakin mitä Itellan vaa'an kanssa olen verrannut. Ja käsittääkseni se tulee kalibroida tietyin väliajoin.