Se on oikeastaan oikein mukava vaihtoehto ulkokompostille. Itse tein sen silloin kun elin vielä henkilöhenkilöhenkilö-elämää ( tasa-arvovaltuutettu kieltää ns. sukupuoleen viittaavat yksipuoliset ilmaisut.. tässä on korvattu sana poikamiestyttö ), mutta sopii se perheellisellekin. 

Paras paikka lienee lämmitetty autotalli ( jos asteet on n. +10 ympäri vuoden niin hyvä).  Riippuu talouden koosta kuinka ison kompostin tarttee, mutta minulla oli iso tilava saavi ja siinä kansi päällä. Perheellisellä saa melkein olla 150mm x100mm x 100mm  loota vähintään.  Loota kannattaa jakaa kahteen osaan siten että välissä on ohut verkko vaikka, jotta madot pääsee kulkemaan puolelta toiselle, ja yhtä puolta täyttää esim. vaikka kuukauden kerrallaan. Sisäkompostissa on jäte oltava pienitympää kuin ulkona olevassa, ja jos mahdollista laittaa mahdollisimman vähän liha/kalajätettä, eli keskittyy kasvisperäisiin enemminkin, mutta jos komposti toimii oikein, ei ole hajuhaittaa, vain vieno mullan tuoksu.

Aluksi astian pohjalle kannattaa laittaa n. 10-15 cm multaa/ kuiviketta, ja jos ulkona on olemassa komposti, niin sieltä hieman siementä  pohjalle, ja itse keräsin kun pihakompostia käänsin matoja niin paljon kuin vain sain.

Kun kompostia sitten käyttää, kannattaa haudata jäte kunnolla  ja lisätä mm. kuiviketta/karkeaa ainesta hieman useammin kuin ulkokompostissa. Myös kompostin kosteudesta kannattaa huolehtia.

Matojen herkkua oli tuolloin ainakin banaanin kuoret pilkoittuina ja kahvin porot :)

Lisää matokompostista löytyy  täältä ja täältä

Sorry only in finnish this time :)